Utställning

Utställning var något som jag inte skulle syssla med, det var jag ganska övertygad om.
Men så blev jag ändå, något motvilligt indragen i utställningens fantastiska värld.

 

sidbrytning.gif

 

Debuten skedde på Öland 2006 med Zorro. Jag var så skärrad att jag efteråt inte visste vad som hänt, där jag stod med en massa färgade band i min hand. Min något proffsigare väninna hoppade jämnfota, och förklarade att Zorro fått både CERT och BIR!
Sedan dess har det blivit ett antal utställningar, både i Sverige och utomlands. Jag ser mig fortfarande som en glad amatör, och blir alltid lika barnsligt glad när det går bra för mina hundar.

pa060495.jpg

Zorros och min första kritik.


Hur går det då till på utställningar? Det börjar redan hemma.  Det ska packas halsband, koppel, hundgodis, mat, burar, tält, stolar, och icke att förglömma, hundar! Det brukar vara ganska fullt i bilen när man reser hemifrån!
Väl framme gäller det att få en bra plats vid ringen, som själva utställningsplanen kallas. Är det utomhus så ska tältet upp, och man gör det så mysigt som det går för både hund och människa!

p7270177.jpg

 

Hundutställningar anordnas i första hand för att man skall kunna bedöma avelsresultaten inom rasen. Detta sker i dels kvalitetsbedömning och i tävlingsform. Att det sedan är roligt och spännande att ställa ut sin hund är det många som upptäckt. Det är många som inte alls har haft detta intresse från början. Men, som efter första utställningen fått blodad tand.
När man ställer ut hunden bör man ha tränat hunden lite före utställningen. Hunden ska finna sig i att domaren tittar på tänderna (lyfter på hundens läppar) och känner på hundens kropp. Bl.a känner domaren efter om  hanhundarnas testiklar är utvecklade som de ska. När domaren gör det ska hunden stå stilla.

136825541.jpg

 

Man springer sedan runt i ringen (i trav) för att domaren skall kunna bedöma hundens rörelser. Slutligen ska hunden stå stilla framför domarbordet, och domaren ger då sin slutgiltiga kritik av hunden. När hunden väl är färdigpremierad får man en skriven kritiklapp, innehållandes just denna domares åsikt om hunden.

Detta är i stora drag hur det går till. Man behöver inte vara nervös för att göra fel. Det finns en ringsekreterare inne i utställningsringen som kan hjälpa utställaren till rätta. Dessutom talar domaren om vad man ska göra. När det gäller valpar kan man naturligtvis inte kräva att de ska kunna allt detta på en gång. Det måste läras in, sakta och på lek. Hunden måste tycka att det är roligt att vara med. Detta är mycket viktigt.

ssuk5.jpg


Utställningsgången utöver uppvisandet går till på följande sätt. Hundarna tävlar i olika klasser, och efter kön. Alla hanhundar döms alltid före tikarna. Klasserna ser ut på detta vis:

Juniorklass: 9-15 månader.

Unghundsklass: 15-24 månader.

Öppen klass: Hundar äldre än 24 månader. (Dock ej Champions).

Championklass: Hundar som har blivit Champions.

Veteranklass: Alla hundar över 7 år.

Hunden tävlar först i sin egen klass där den kvalitetsbedöms. Den kan få 1:a, 2:a, 3:e och 4:e pris. Är hunden helt otypisk (domaren tycker inte att hunden liknar en Xoloitzcuintle, eller kan ha diskvalificerande fel), eller är aggressiv  får den en nolla. Om hunden är halt eller inte vill visa upp sig kan den få ett KEP. (Kan Ej Prisbelönas).

De hundar som fått första pris, tävlar sedan mot varandra i sin klass. De blir placerade från nr1 - nr 4.

De hundar som fått första pris med hederspris, i junior- eller unghundsklass, samt de hundar som fått ett första pris i öppen klass, tävlar vidare i något som heter segrarklass.

Där tävlar man om det åtråvärda certifikatet som vinnaren i denna klass kan få, om domaren tycker att hunden är av championkvalitet. Domaren placerar även de andra hundarna inbördes från nr 1 - 4 och en som reserv. Om domaren anser att fler hundar i denna klass är av championkvalitet kan dessa få ett CK. Detta står för Championkvalitet. Det är dock endast en hund i segrarklassen som kan få certifikatet.

 

zorro_pepsi_laddar_fr_utstllningen.jpg

 

Hundarna i Championklass och Veteranklass tävlar också inbördes i sina klasser. De hundar som där fått CK tävlar sedan vidare med de andra hundarna som fått CK ifrån de andra klasserna.

De tävlar då i BHKL (Bästa Hanhundsklass) eller BTKL (Bästa Tikklass). Bästa hanhund och bästa tik tävlar sedan mot varandra. En hund blir BIR (Bäst i Rasen) och den andra blir då BIM (Bäst I Motsatt Kön).

BIR hunden tävlar vidare i gruppen med andra BIR vinnare från de raser som tillhör samma grupp som Xolon.

Gruppvinnaren tävlar sedan vidare med vinnarna från de andra grupperna om att bli Best In Show. Hunden har då blivit den bästa och mest rastypiska hunden på just den utställningen.

 

p7010159.jpg


sidbrytning.gif

 

Nedan följer ex på hur kritiken kan se ut.

pa060496.jpg

 

pa060499.jpg


pa060503.jpg


pa060506.jpg


pa060512.jpg


pa060514.jpg


pa060515.jpg


sidbrytning.gif


Världens mest prestigefyllda utställning är den i Birmingham, England årligen återkommande Cruft's.
Jag har haft nöjet att besöka utställningen 2 gånger, utan hund. Det är ett Mecca för hundälskare, och där finns allt att köpa vad gäller tillbehör.
Har du möjlighet, så rekommenderar jag dig verkligen ett besök!


crufts.jpg