Allergi

Allergi - astma, innebär det ett liv utan hund? Tyvärr kan det göra det, men det behöver inte alltid vara så!

 

 

andy_warhol_tenoch.gif

 

 

Det finns ingen hundras som  är helt icke-allergiframkallande (inte orsakar allergi), eftersom alla hundar producerar "mjäll", saliv och urin. Du kan vara allergisk mot hundens "mjäll", hundens saliv, eller hundens  urin. Urin är ett mindre problem eftersom hundar oftast kissar utomhus. Djurhår i sig  är inte ett allergen, men det kan samla "mjäll", damm och pollen. Ordet Hypo-allergiframkallande (mindre allergi framkallande) används vanligtvis på hudvårdsprodukter som tenderar att vara mindre irriterande för känslig hud.
Personer med djurallergier har överkänsligt immunsystem som reagerar på ofarliga proteiner (allergener) i djurets "mjäll", saliv eller urin. Dessa allergiproducerande proteiner kan orsaka nästäppa, nysningar, kliande och rinnande ögon, hudutslag, huvudvärk, trötthet, hosta, andnöd, väsande andning, och allvarliga astmaattacker. Detta kan ske inom 5-30 minuter eller uppstå långt senare som en fördröjd reaktion.Enligt djurallergiker, är det möjligt att vara allergisk mot alla hundar eller bara vissa raser.
Vissa hundraser producerar mindre "mjäll" än andra, och många människor som är lätt allergiska mot hundar kan tolerera några av dessa hundraser med korrekt miljökontroll (se nedan).
Var försiktig dock, eftersom det inte finns några garantier! Människors sällskapsdjursallergier varierar kraftigt. Svåra djurallergiker tolererar kanske inte några hundar alls, inte ens med den bästa miljökontrollen.

 

tozani_warhol.gif

 

Om det är ditt barn som är allergiskt mot hundar, tänk dig för innan du skaffar en hund. Är det verkligen värt det, att ditt barn går igenom möjliga allvarliga allergiska reaktioner bara för att få en hund? Det kommer också att vara sorgligt för ditt barn att ge upp sitt älskade sällskapsdjur om det blir så. Och många gånger så blir det så!

Ett förträffligt val är naturligtvis att inte ha någon hund. Om du bestämmer dig för att riskera din hälsa och ha en hund i alla fall, så är ditt första steg  att studera de hundraser som har lite "mjäll" och hitta den ras som skulle passa i din familj och livsstil.
Besök uppfödarens hem och berätta för uppfödaren om dina allergier. Ställ en hel del frågor och stanna så länge du kan. Krama och kyss hundarna, gnida näsan i deras päls och andas luften i rummet där de bor. Låt hundarna slicka din bara hud, speciellt på halsen (om du är modig) och i armarna där huden är mer känsliga. Du ska testa dina allergiska reaktioner både för "mjäll" och saliv. Detta kommer att hjälpa dig att utvärdera din nuvarande allergiska reaktion mot just den rasen.
Välj en uppfödare som endast har just den enda rasen. Du vill inte besöka ett hus som har blandade allergener från flera olika hundraser. Besök bara en uppfödare per dag eller ens varje vecka. Besöka flera uppfödare på samma dag skulle kunna ge dig osäkra resultat av din allergiska reaktion. Du kan till exempel ha en fördröjd reaktion på ditt första besök vid besöket hos den andra uppfödaren och kanske  egentligen inte alls reagerar på hundarna i det andra huset.
Kanske kan du till och med låna en hund av rasen du funderar på under några dagar eller veckor. Kom ihåg att ibland kan allergier mot ett djur ta två år att utveckla!

 

sera_warhol.gif

 


Om du är intresserad av en sällsynt hundras utan någon uppfödare i ditt område kan du göra ett avlägset allergitest med en t-shirt eller kudde. Naturligtvis är detta test inte lika bra som att besöka en uppfödare i person, men det är en bra utgångspunkt. Om du reagerar på"mjäll" på tröjan, så är rasen  naturligtvis inte lämplig för dig. Om du inte får någon allergisk reaktion mot hundens "mjäll" eller saliv, kan du undersöka denna ras ytterligare genom att göra ett personligt besök.
T-shirt metoden - Efter godkännande från uppfödaren, posta din t-shirt till uppfödaren och få honom / henne att "danderize" den. När du sen får t-shirten tillbaka, bär den så att den "behandlade" sidan är mot huden.
T-shirts metoden - Vissa uppfödare föredrar denna metod. Det är mer av en "blind" allergi-test. Skicka två olika t-shirts till uppfödaren på din bekostnad i båda riktningarna. Uppfödaren kommer att "danderize" en av  tröjorna genom att låta sin hund ligga på den. Sedan, kommer uppfödaren att lägga tröjorna i separata plast ziploc väskor och skicka dem tillbaka till dig. Utan att veta vilken tröja som har hund "mjäll" på sig, kommer du att bära dessa tröjor olika dagar för att se om du kommer att få någon allergisk reaktion. Efter att ha använt de båda tröjorna, kan du fråga uppfödaren om vilkentröja som var behandlad, och få ditt testresultat bekräftat.
Kudde metoden - Du kan också göra en avlägsen allergi prövning med en kudde istället för en t-shirt. Eller, för en mer specifik allergitest med "mjäll" och saliv, skicka uppfödaren två kuddvar. Den ena kommer att vara "danderized" genom att den används  som hundens "sovfilt" ett tag. Om du är mycket modig, kanuppfödaren smeta hundens saliv med en tops på den andra kudden. Du kan också använda en scarf eller en näsduk i stället för en kudde och sedan lägga den på eller i närheten av din kudde när du sover. Jag vet inte hur tillförlitlig denna torkade saliv testning är, men denna teknik används av vissa hund uppfödare.

 

zorro_warhol.gif

 

Vi har både astma och allergi i vår familj. Som väl är, är det endast vi vuxna som är drabbade.
Innan vi bestämde oss för att våga skaffa en Xolo, åkte vi till en uppfödare för att "testa". Det visade sig gå bra och lyckan var total.
Visst är det så att man får medicinera lite mer än tidigare, men den glädje och livskvalitet som våra hundar utgör väger upp det tusenfalt. ( Man behöver inte ha hundarna i sängen även om det många gånger blir så ändå!)